Wat heb ik te bieden

Ik bied begeleiding aan op de volgende gebieden:

  • Studiebegeleiding
  • Bijles biologie, natuurkunde en wiskunde voor VMBO-TL/mavo, havo, vwo
  • Examentraining biologie havo en vwo
  • PWS begeleiding voor biologie en natuurkunde
  • Vaktaal lessen voor NT2 studenten
  • Begeleiding voor doorstromers

Scroll naar beneden voor meer informatie over de lessen.

Studiebegeleiding

Vind je het moeilijk om te plannen of heb je moeite met een goede aanpak vinden voor het leren voor toetsen? Voor dit soort problemen zijn de studiebegeleidingslessen. Op basis van een intakegesprek kijk ik wat je als leerling nodig hebt en hoe we dit samen gaan aanpakken. Aangezien ik maatwerk lever, kijk ik op dat moment wat voor jou de beste methode is. Tijdens de lessen leer je de voor jou benodigde studievaardigheden.

Ik bied ook de mogelijkheid aan om begeleiding te krijgen bij het schrijven van natuurwetenschappelijke verslagen, omdat dit specifieke vaardigheden vereist. Deze lessen kunnen door mijzelf of de natuur- en wiskunde docent gegeven worden.

De lessen kunnen bij jou thuis of bij de docent gegeven worden.

Twijfel je of dit geschikt is voor jou of heb je vragen? Neem dan gerust contact met mij op.

Bijlessen

Ik bied bijlessen biologie, natuurkunde en wiskunde aan. Hierbij krijg je extra uitleg over de onderwerpen waar jij moeite mee hebt. De bijlessen biologie worden door mijzelf gegeven en de bijlessen natuur- en wiskunde door een 3e jaars natuurkundestudent.

Natuur- en wiskunde

Door de abstracte denkwijze die natuur- en wiskunde vereisen, vinden veel leerlingen deze vakken lastig. De docent natuur- en wiskunde helpt je deze denkwijze onder de knie te krijgen en kan je aan de hand van voorbeelden van concrete toepassingen je een beter beeld geven van het nut van deze vakken. Tevens is er veel aandacht voor hoe je opdrachten aan moet pakken, want daar lopen veel leerlingen vast. Ook hier kijkt de docent naar jouw persoonlijke behoeften. 

De docent natuur- en wiskunde is in Kampen en omgeving alleen op vrijdag middag en in het weekend beschikbaar i.v.m. andere werkzaamheden. Woon je in Utrecht en omgeving? Dan is er eventueel mogelijkheid door de week les te krijgen. Neem voor meer informatie contact met mij op.

Biologie

Biologie is voor sommige leerlingen een lastig vak vanwege de grote hoeveelheid stof en de complexe samenhang tussen onderwerpen die je moet kunnen toepassen en waar je inzicht in moet krijgen. Ook worden er bij biologie vaak veel moeilijke woorden gebruikt en zijn er meerdere woorden voor hetzelfde begrip, wat zeker voor mensen met dyslexie erg lastig is. Ook de taligheid van het vak zoals het nu gegeven en geëxamineerd wordt, is voor velen een struikelblok. Daarbij is het formuleren van antwoorden vaak een groter probleem dan de biologiekennis. Door middel van een systematische aanpak van de opgaven leer je deze goed beantwoorden. Biologie leren is te leren en daar help ik je bij.

 

Examentraining biologie

Het klaarstomen van leerlingen voor het eindexamen is jarenlang mijn belangrijkste taak geweest als docent aan de VAVO. Voor de meeste leerlingen is het juist formuleren van antwoorden het grootste probleem bij het eindexamen biologie. Dit valt prima te trainen, waarbij het specifiek kijken naar waar jouw problemen liggen extra winst kan opleveren. Daarnaast is het vaak een probleem om de samenhang tussen alle onderwerpen van de biologie goed te doorzien. Ik kijk op individueel niveau waar jouw valkuilen liggen. Ik bied de examentraining individueel of in een klein groepje aan, maar onafhankelijk van welke optie je kiest, zal ik altijd naar jouw persoonlijke behoeften kijken. 

Bij individuele training is de aandacht natuurlijk 100% voor jou. 

Wil je je als een groep aanmelden voor de examentraining? Dan krijg je alleen les met de door jou samengestelde groep. De groep kan uit maximaal 8 mensen bestaan.

Zit je op het VSO? Dan ben je bij mij in goede handen, want ik heb veel ervaringen met het begeleiden van VSO leerlingen.

Mocht je vragen hebben over wat het beste bij jou past neem dan contact met mij op.

PWS-begeleiding

Biologie en natuurkunde zijn populaire vakken voor het maken van profielwerkstukken (PWS). Hierbij heb je veel vaardigheden nodig die je later bij je studie ook weer goed te pas komen. Het doen van een goed onderzoek is nog niet zo makkelijk en op school is er vaak weinig tijd voor begeleiding om echt te leren wat onderzoek doen inhoudt. Het maken van een PWS kan heel motiverend zijn, omdat je aan een onderwerp werkt waar je zelf in geïnteresseerd bent en je de kans krijgt het beste van jezelf te laten zien. Wij helpen je met het trainen van je onderzoeksvaardigheden. 

De biologie PWS’en begeleid ik zelf en de natuurkunde PWS’en worden begeleid door een 3e jaars natuurkunde student die momenteel zelf actief onderzoek verricht, dus ook daarbij ben je in goede handen.* 

Heb je voornamelijk moeite met de verslaglegging van je PWS? Dan kun je daar specifiek begeleiding voor krijgen. Dit is in het algemeen een korter traject. 

*De docent wis- en natuurkunde is in Kampen en omgeving alleen op vrijdag middag en in het weekend beschikbaar i.v.m. andere werkzaamheden. Woon je in Utrecht en omgeving? Dan is er eventueel mogelijkheid door de week les te krijgen. Neem voor meer informatie contact met mij op. 

Vaktaal lessen voor NT2 studenten

Kom je uit het buitenland en wil je een Nederlandstalige opleiding gaan doen, maar loop je vast op de Nederlandse vaktaal? Ik kan je hierbij helpen zodat je beter grip krijgt op het omgaan met Nederlandse teksten. Ik ben hierbij gespecialiseerd in biologie, maar kan ook bij andere vakken helpen. Ik heb 4 jaar ervaring met het begeleiden van ISK studenten op B2 niveau. Heb je vragen hierover, neem dan contact met mij op. 

Let op: Het gaat hier niet om lessen Nederlands, maar om het leren omgaan met vaktaal. Je Nederlands niveau moet daarom minimaal op B2 zijn!

Begeleiding doorstromers

Wil je van het VMBO-TL/mavo naar de havo, van het MBO naar het HBO of zelfs doorstromen naar vwo of universiteit? Heb je die stap al gemaakt en loop je er tegen aan dat het toch moeilijker is dan je had verwacht? Ik kan je helpen zodat je een goede start kan maken in het nieuwe schooljaar of de vaardigheden aanleert die je nodig hebt om succesvol je opleiding te doen. Op  havo/vwo of  HBO/universiteit wordt een heel andere manier van leren van je verwacht en vaak ligt daar het probleem, maar het kan ook zijn dat je biologie kennis te kort komt dan kan je bij mij terecht voor een bijspijkercursus biologie

Neem voor meer informatie contact met mij op.

Twijfel je of je bij mij aan het goede adres bent?

Neem dan gerust contact met mij op dan kijken we samen naar de mogelijkheden.